Σελίδες

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΜΠΑΜΠΟΓΕΡΟΙ ΑΝΘΗΣ ΣΕΡΡΩΝ…

Για μια ακόμη χρονιά ο Δήμος Νεάπολης Συκεών εντυπωσίασε με τις εκδηλώσεις του στο φεστιβάλ παράδοσης που διοργάνωσε για την αποκριά.  
Επίσημοι προσκεκλημένοι των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά την 23η,  24η Φεβρουαρίου στην πλατεία Ειρήνης στην Νεάπολη Θεσ/νίκης, ο περιβαλλοντολογικός όμιλος  «Φίλοι της Φύσης», καταξιωμένοι πολιτιστικοί σύλλογοι, μεταξύ των οποίων , ο πολιτιστικός σύλλογος Κοζάνης «Πηγάδ’ απ’ το Κεραμαριό» που παρουσίασε το γνωστό δρώμενο «Φανού» Κοζάνης και φυσικά…..

              …για μια ακόμη χρονιά την παράσταση έκλεψαν οι κουδουνοφόροι ή Μπαμπόγεροι της Ανθής Σερρών με την επιβλητική παρουσία τους, καθώς το πλήθος του κόσμου προσπαθούσε να αποθανατίσει με βιντεοκάμερες, φωτογραφικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα, την παρουσία τους.
Με την είσοδό τους οι Μπαμπόγεροι Ανθής Σερρών αναστάτωσαν την περιοχή και βέβαια δεν έλειψαν και τα πειράγματα, όπως προστάζει το έθιμο, με τους θεατές πρόθυμους να συμμετάσχουν.
Όπως δήλωσαν οι Μπαμπόγεροι Ανθής Σερρών, το έθιμο είναι πάρα πολύ παλιό και πέρασε από γενιά σε γενιά.
Η λέξη Μπαμπόγερος δηλώνει ον που προκαλεί τρόμο. Με την ασχήμια σκοπό έχουν να τρομάξουν το κακό, για να απελευθερωθεί το καλό στην πλάση.
Ζώντας ο άνθρωπος στο καθεστώς του καλού έχει την ευλογία να γευτεί τα πάντα, την ευτυχία, την υγεία, τον πλούτο, την αγάπη...
Ο ήχος του κουδουνιού ξυπνά την φύση από την χειμερία νάρκη και η γη είναι έτοιμη να δώσει τους καρπούς της συμβάλλοντας με το ζωικό βασίλειο στην τροφική αλυσίδα.
Το έθιμο ακολουθεί μια ολόκληρη τελετουργία.
Οι νέοι που συμμετέχουν ετοιμάζουν βδομάδες νωρίτερα τις φορεσιές τους.
Κυριακή, το πρωί της Τυρινής, αφού ετοιμαστούν, ξεκινούν όλοι μαζί για την εκκλησία.
Ο λαός νιώθει τη ανάγκη να παντρέψει την θρησκεία με την παράδοση.
Αφού πάρουν την ευλογία του Αϊ Γιώργη ,προστάτη του χωριού, προσκυνώντας τον, ξεκινούν τον γύρο του χωριού με παραδοσιακά όργανα νταούλια και ζουρνάδες. Με χορό και πειράγματα συνεχίζουν το γλέντι ως αργά.  
Αξίζει το κόπο να ζήσει κανείς αυτή την άνευ, προηγουμένου, εμπειρία να διασκεδάσει με την ψυχή του, να γευτεί την φιλοξενία του τόπου και να ξεχάσει τα πάντα.
Τα βιντεάκια που ακολουθούν είναι από ερασιτεχνική κάμερα.
Παρακολουθείστε την προετοιμασία, την παρέλαση και την παρουσίαση των Μπαμπόγερων στην εκδήλωση και διάφορες φωτογραφίες των κουδουνοφόρων κατά την αποκριά του 2012.


Απόκριες 2012… στιγμές από τους Μπαμπόγερους Ανθής Σερρών……



Παρακολουθείστε στιγμιότυπα από την προετοιμασία των κουδουνοφόρων  πριν την εκδήλωση...


Παρακολουθείστε την παρέλαση και την παρουσίαση των μπαμπόγερων κατά την εκδήλωση μέσα στην οποία δεν λείπουν τα πειράγματα (τα οποία γίνονται κατόπιν συνεννοήσεως με αυτούς που θέλουν να παίξουν αυτό το ρόλο)....

Επιμέλεια:petroula manouga

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου