Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΜΠΑΜΠΟΓΕΡΟΙ ΑΝΘΗΣ ΣΕΡΡΩΝ…

Για μια ακόμη χρονιά ο Δήμος Νεάπολης Συκεών εντυπωσίασε με τις εκδηλώσεις του στο φεστιβάλ παράδοσης που διοργάνωσε για την αποκριά.  
Επίσημοι προσκεκλημένοι των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά την 23η,  24η Φεβρουαρίου στην πλατεία Ειρήνης στην Νεάπολη Θεσ/νίκης, ο περιβαλλοντολογικός όμιλος  «Φίλοι της Φύσης», καταξιωμένοι πολιτιστικοί σύλλογοι, μεταξύ των οποίων , ο πολιτιστικός σύλλογος Κοζάνης «Πηγάδ’ απ’ το Κεραμαριό» που παρουσίασε το γνωστό δρώμενο «Φανού» Κοζάνης και φυσικά…..

              …για μια ακόμη χρονιά την παράσταση έκλεψαν οι κουδουνοφόροι ή Μπαμπόγεροι της Ανθής Σερρών με την επιβλητική παρουσία τους, καθώς το πλήθος του κόσμου προσπαθούσε να αποθανατίσει με βιντεοκάμερες, φωτογραφικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα, την παρουσία τους.
Με την είσοδό τους οι Μπαμπόγεροι Ανθής Σερρών αναστάτωσαν την περιοχή και βέβαια δεν έλειψαν και τα πειράγματα, όπως προστάζει το έθιμο, με τους θεατές πρόθυμους να συμμετάσχουν.
Όπως δήλωσαν οι Μπαμπόγεροι Ανθής Σερρών, το έθιμο είναι πάρα πολύ παλιό και πέρασε από γενιά σε γενιά.
Η λέξη Μπαμπόγερος δηλώνει ον που προκαλεί τρόμο. Με την ασχήμια σκοπό έχουν να τρομάξουν το κακό, για να απελευθερωθεί το καλό στην πλάση.
Ζώντας ο άνθρωπος στο καθεστώς του καλού έχει την ευλογία να γευτεί τα πάντα, την ευτυχία, την υγεία, τον πλούτο, την αγάπη...